mandag 13. desember 2010

LOVE

I was about half in love with her by the time we sat down. That's the thing about girls. Every time they do something pretty... you fall half in love with them, and then you never know where the hell you are.
-J.D Salinger

BABIES - DEN FANTASTISKE DOKUMENTAREN! Ingen dialog, ingen forteller-stemme!!

SANTA LUCIA (DREIT OPPI LIA)

Hurra for lucia-dagen <3
(stryk den siste parentesen)
Luciadagen eller Lussimesse,den 13 desember er en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkeliturdiske kalender for en siciliansk martyr. Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i vårt kjære naboland Sverige.

Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden i Siracusa på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. 

Det sies at da hun ble drept, var det en liten stallgutt som så drapet. Da ble også han drept. 

Det er egentlig både Lucia og denne lille stallgutten vi minnes når prosesjonen går. Først med Lucia og hennes terner, deretter stjerneguttene. 



Lucia feires i dag på skoler, daghjem, i foreninger og på mange arbeidsplasser i Sverige. Mange større byer kroner sin egen Lucia, og den største Luciakonserten finner sted i Globen i Stockholm, hvor flere større musikkskoler danner et Luciatog med 1200 deltakere, i følge Guinness Rekordbok verdens lengste Luciatog. 

Et eget Luciatog arrangeres for nobelprisvinnerne, som får sine priser tre dager før.

Luciafeiringen har også spredt seg til Danmark, Norge, Finland og Island, men har mindre omfang her.

Her går vi i tog for det meste på barneskolen, og det beste jeg iallefall forbinder med denne dagen er de HERRRLIGE "lussekattene" vi kan gasse oss med <3
Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise. Sangen kjennes tidligst fra 1835, da den italienske komponisten Teodoro Cottrau sannsynligvis noterte ned melodien og oversatte teksten fra napolitansk dialekt til standarditaliensk. 
I 1849 ble sangen publisert som Barcarolla, dvs en romantisk "båtsmann-sang". Tittelen refererer til en bydel ved havna i Napoli. En båtfører innbyr passasjerer til romantiske båtturer på Napoli-golfen. I blomstrende ordelag lovprises byen, bukten og stjerneskinnet. 
Teksten refererer overhodet ikke til helgenen Santa Lucia, bare til bydelen, som er oppkalt etter kirken "Santa Lucia a Mare". Flere svensker var i løpet av 1800-tallet innom Napoli og hørte denne populære sangen. Her er uansett den norske varianten for de som har glemt den ;-)
             sankta lucia
 
Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei.
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia!
Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sankta Lucia, Sankta Lucia!
                            Natten er mørk og stum.                                  
Med ett det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia!

MORGENKOS

Jeg har ha-hatt morgenkos!
Je-heg har har hatt morgenkos!
Jeg ha-har hatt morgenkos!
Jeg har hatt mo-horgenkos!!

Skal nå strålende dra på min vei til skole og forelesninger. Ingenting skal kunne gjøre meg trist i dag, for jeg har verdens BESTE kjæreste <3